Eczeem begrijpen

Eczeem is een ontsteking van de huid die door factoren binnen of buiten het lichaam kunnen worden getriggerd. Bij eczeem is er sprake van overmatig vochtverlies van de huid waardoor deze toegankelijk wordt voor indringers als bacteriën en infecties. Een eczematische aandoening is te herkennen aan: jeuk, roodheid, schilfering, eventueel verdikking van de huid en soms blaasjes.

Wat moet je doen als je eczeem verdenkt?
Wanneer je vermoedt dat je last hebt van eczeem is het raadzaam om een afspraak te maken bij de huisarts. De huisarts kan kijken of er nader onderzoek nodig is door bijvoorbeeld een dermatoloog of je voorzien van informatie/medicatie. Daarnaast kan een huisarts je doorverwijzen naar een huidtherapeut. Als huidtherapeut hebben wij bij eczeem vaak een coachende functie. Dit houdt in dat wij inzicht kunnen geven in de aandoening, voorlichting geven, daarbij handvatten kunnen geven voor de vermindering van klachten en wij kunnen bijdragen aan het versterken van de huid barrière.

Wat kun je zelf doen aan eczeem?
Naast dat medici hulp kunnen bieden bij eczeem kan je zelf ook een grote rol spelen in het onderdrukken van eczeem. Er zijn namelijk factoren in ons dagelijks leven die eczeem in stand kunnen houden of kunnen verergeren. Het is goed om eens kritisch naar de volgende punten te kijken:

Voeding
Uit onderzoek komt naar voren dat kinderen die kippeneieren consumeren mogelijk een verergering van eczeem kunnen krijgen. Daarnaast wordt er gespeculeerd dat koemelk ook van invloed kan zijn, tot op heden is hier geen hard bewijs voor.

Klimaat
Ben je ervan bewust dat temperatuurschommelingen effect hebben op eczeem. Een vaak gehoorde klacht is dat in de winter wanneer het koud is buiten en de verwarming weer aangaat een opvlamming van eczeem wordt waargenomen. Niet iedereen met een vorm van eczeem hoeft hier op te reageren. Het is ook mogelijk dat juist in de zomer een opvlamming ontstaat, dit kan gepaard gaan met transpiratie. Transpiratie kan eczeem verergeren. Tip: probeer in de winterdag de verwarming niet al te hoog te zetten en wanneer je veel transpireert niet te lang te wachten met douchen. Douche in dit geval met pH huidvriendelijke producten en zet de kraan niet te heet.

Kleding
Het dragen van wol en synthetische kleding kan een trigger vormen voor eczeem. Ga liever voor kleding gemaakt van bijvoorbeeld katoen en kleding die wat ruimer zit. Denk ook hierbij aan het hoeslaken van je dekbed!

Persoonlijke hygiëne
Het is goed om naar het totaalplaatje te kijken van je persoonlijke hygiëne. Denk hierbij aan shampoo, douchegel, conditioner, hand zeep, (af)wasmiddel, scheerproducten et cetera. Om eczeem te beperken is het aan te raden om huidvriendelijke producten te gebruiken. Wat is huidvriendelijk? Hierbij moet je denken aan producten het liefst zonder parfum, een pH waarde die dichtbij de pH van de huid ligt ( +/- pH 5,5) en belangrijk: een product dat niet tot nauwelijks schuimt. Het stofje in bijvoorbeeld shampoos dat voor schuim zorgt kan erg irriterend zijn voor de huid. Vaak zijn er in de supermarkt een beperkt aantal producten beschikbaar voor de gevoelige huid, mocht je een uitgebreider assortiment willen kan een huidtherapeut uitkomst bieden. Wasverzachter zit vaak vol met parfum, laat deze liever in het schap staan. Een tip omtrent het scheren: scheer elektrisch. Hierdoor is een geen scheerschuim nodig en de kans op wondjes is veel kleiner. Veel aan de poets? Gebruik huishoudhandschoenen! Wanneer je handen veel in aanraking komen met water en/of schoonmaak middelen is het aan te raden, gebruik te maken van handschoenen ter bescherming.

Algehele gezondheid
Naast bovenstaande tips is het vooral ook erg belangrijk dat jij lekker in je vel zit. Stress en ziek zijn kan helaas ook eczeem onderhouden en verergeren. Een goede reden dus om op tijd je rust te nemen en je hoofd leeg te maken.

Heeft u vragen neem gerust contact met ons op wij kunnen u juiste producten adviseren om uw huidconditie te verbeteren.

0
Feed

Schrijf een reactie