Heb jij last van rode bultjes na de zon? Misschien heb je last van een zonneallergie?
We gaan weer de eerste zomerse dagen tegemoet, heerlijk, die eerste zonnestralen op je huid!
Maar als je na een paar dagen jeukende rode bobbeltjes op je gezicht en armen krijgt, ben je wat minder blij. Misschien heb je last van een zonneallergie .
Typisch voor zonneallergie is dat deze ontstaat na de eerste zonnestralen, wanneer de huid nog niet gewend is aan de zon. Dit kan tijdens een wintersport zijn of een zonnige ver weg-bestemming in de winter, maar ook tijdens die eerste mooie lentedagen met supermooi weer. Het wordt veroorzaakt na een normale blootstelling aan de zon. Je hoeft er dus niet voor te verbranden! Niet alleen zonlicht kan een zonneallergie veroorzaken, ook een zonnebank, tl-licht of een gloeilamp.
De klachten ontstaan soms uren of dagen na de zonblootstelling en vooral op plekken die niet gewend zijn aan de zon. Denk aan armen, benen en de hals of nek. Zonneallergie kan plots opkomen, ook als je er voorgaande jaren geen last van hebt gehad.
De medische naam voor zonneallergie is polymorfe lichteruptie. Dit betekent lichtgevoeligheid in verschillende gedaantes. Zonneallergie kan er namelijk op verschillende manieren uitzien. Sommige mensen krijgen alleen rode vlekken, terwijl andere mensen ook bultjes krijgen of zelfs blaasjes. Zonneallergie kan erg jeuken.
Bepaalde medicijnen, cosmetica, parfum en eczeem kunnen ook zonneallergie veroorzaken. Voorkomen van zonneallergie is beter dan genezen. Daarnaast is het belangrijk om de huid langzaam aan de zon te laten wennen. Ga bij de eerste zonnestralen dus niet meteen lopen bakken op het strand. En smeer je ook altijd goed in.
Belangrijk is een zonneproduct te gebruiken die ook beschermd tegen UV-A-straling. Zonneallergie wordt namelijk vaak veroorzaakt door UV-A-straling. De SPF op een product geeft de UV-B-bescherming weer. Mocht een product ook tegen UV-A-straling beschermen, dan staat dit op de verpakking vermeld door een rondje met UVA erin. Deze bescherming moet altijd ten minste 1/3 zijn van de SPF (dus UV-B) die vermeld wordt op het product. Dus hoe hoger de SPF (UV-B-bescherming) hoe hoger de UV-A-bescherming. Omdat je zelfs met de allerhoogste filter niet voor 100 procent beschermd bent tegen UV-straling, is het verstandig om zonlicht zo veel mogelijk te vermijden.
Bij gevoeligheid voor de zon kun je zelf een hoop maatregelen treffen om de schade aan de huid te beperken. Houd de volgende tips in je achterhoofd:
• Blijf uit de zon tussen 11:00 en 15:00 uur
• Kleding geeft de beste bescherming tegen zonnestralen
• Achter glas bereikt UVA de huid wél en UVB niet
• Een vochtige huid is gevoeliger voor zonlicht
• Wind werkt verkoelend, maar maakt zonnestralen niet minder sterk
• Sneeuw en zand reflecteren veel zonlicht, gras daarentegen weinig
• Een zonnebril die aan de zijkant gesloten is, geeft de beste oogbescherming
• Zonlicht komt ook onder de parasol, met name UVA
• Een zonnebrandmiddel beschermt voornamelijk tegen UVB en weinig tegen UVA
• De zon heeft een groter effect als je stil ligt, dan als je beweegt
• Zelfs als het bewolkt is, bereikt veel zonlicht de aarde
Heb je veel last van je zonneallergie? Bijvoorbeeld van de jeuk? Probeer een andere zonebeschermingsproduct en de huisarts kan medicijnen voorschrijven.
Recente reacties