Home » Nieuws » Een acne bedrieger: gistpuistjes oftwel pityrosporon folliculitis!

Een acne bedrieger: gistpuistjes oftwel pityrosporon folliculitis!

  • Last van talloze rode bultjes en puistjes zo groot als een speldenknop die vooral op het voorhoofd, langs de haargrens en op de rug zitten?
  • Het kan soms een tijdje verdwijnen en dan in ene met bijvoorbeeld vochtig weer kun je er weer erg last van krijgen?
  • En heb je al van alles geprobeerd (tot aan antibiotica toe) maar zonder resultaat?

Misschien heb je wel last van gistpuistjes (oftewel pityrosporon folliculitis)!

De puistjes ontstaan door ontsteking van de haarzakjes die door de gist pityrosporum ovale wordt veroorzaakt. Deze gist komt bij iedereen voor in haarzakjes op de borst, rug en het gelaat, maar zorgt zelden voor problemen. Wanneer er echter sprake is van een sterk toegenomen groei van het aantal gisten in de haarzakjes kunnen de kenmerkende jeukende puistjes ontstaan.

Bepaalde factoren kunnen het ontstaan van de puistjes bevorderen. Een warm en vochtig klimaat, veel zweten, afsluitende kleding en het gebruik van vette, afsluitende crèmes verergeren of triggeren het ontstaan van de puistjes. Mensen met een verlaagde weerstand, suikerziekte of een vette huid hebben een verhoogd risico op het krijgen van gistpuistjes. Ook wanneer je last hebt van astma, allergieën, en/of keratosis, dan is de kans groter dat je last krijgt van gistpuistjes.

Tijd voor actie!

Als eerste maatregel moet je de eventuele uitlokkende factoren aan pakken. Zoals die hierboven beschreven staan, voor zover mogelijk aan te pakken. Vooral het dragen van luchtige, niet-knellende kleding kan een positief effect hebben.

De groei van de gist kan je verder een halt toe roepen door middel van speciale zalfjes als ketaconazol of seleensulfide (voorgeschreven door een arts). Ook een goede crème die er voor zorgt dat de huid kalmeert en de barrièrefunctie beschermt is essentieel. Helaas is het zo dat zelfs medicinale behandeling meestal slechts een zeer beperkt effect en bovendien tijdelijk effect oplevert.

Voor meer advies of een behandeling op maat; wij staan graag voor je klaar!

Reacties op deze pagina zijn gesloten.

Heb jij last van rode bultjes na de zon? Misschien heb je last van een zonneallergie?

We gaan weer de eerste zomerse dagen tegemoet, heerlijk, die eerste zonnestralen op je huid! Maar als je na een paar dagen …

voeding en de (acne) huid

Bekend is dat diverse factoren acne kunnen verergeren zoals hormonale processen, erfelijke eigenschappen, een verlaagd immuunsysteem …

Alles wat je moet weten over de eczeem gevoelige huid

Wat is eczeem? Eczeem is een ontsteking van de huid die door factoren binnen of buiten het lichaam kunnen worden getriggerd. …