Home » Nieuws » Hygiëne en wat doet dat met de huid?

Hygiëne en wat doet dat met de huid?

katja1Misschien hebben jullie het programma ook gezien; Vorige week donderdag 31 maart 2016 op NPO Katja’s Bodyscan. Deze aflevering ging het om Hygiëne: We douchen elke dag, wassen onze handen tig keer, zijn verslaafd aan lekker ruiken. Maar moeten we elke bacterie bestrijden met liters zeep? En wat gebeurt er als we dat niet doen? Katja stelde de vraag: Zijn we eigenlijk nog wel vies genoeg, of in hygiëne doorgeslagen?

Om dat te testen mocht Katja een week lang geen handen wassen, geen tanden poetsen en niet douchen. Het resultaat na een week was fantastisch om te zien: onze noodzakelijke huidbacteriën hadden zich vermeerderd.

Maar wat weet jij van bacteriën? Dat het kleine beestjes zijn, die je niet kunt zien? Dat ze op vieze plekken zitten? Dat je er ziek van kunt worden? Bacteriën zijn inderdaad heel klein. Het zijn ééncellige organismen. Ze bestaan dus uit maar één cel terwijl wij mensen uit wel 100 triljoen cellen bestaan. Bacteriën zitten niet alleen op vieze plekken. Ze zitten overal; in de lucht, in het water en in de grond. Er zijn er zoveel dat als je het gewicht van alle bacteriën op de wereld optelt het meer is dan het gewicht van alle zoogdieren op de wereld bij elkaar. Een aantal slechte bacteriën kunnen je inderdaad ziek maken. Maar gelukkig zijn er zijn veel meer bacteriën die dat niet kunnen en er zijn zelfs bacteriën die ons helpen.

Bacteriën op onze huid
Op onze huid zitten heel veel bacteriën. Al die bacteriën samen worden onze huidflora genoemd. Dit zijn goede bacteriën, die niet schadelijk en zelfs heel belangrijk voor ons zijn. De huid is een goede plek om te leven voor zowel goede als slechte (ziekmakende) bacteriën. Gelukkig is elk plekje op de huid waar een slechte bacterie wil gaan zitten al bezet door een goede bacterie van de huidflora. Zo zorgt de huidflora er voor dat er geen slechte bacteriën op onze huid kunnen gaan zitten. De huidflora werkt een beetje als een schild. Zo helpen de goede bacteriën onze huid gezond te houden.

Maar wat denk je dat er zou kunnen gebeuren als je heel vaak je handen wast met bacterie dodende zeep? Je verwijdert je ‘schild’. Ziekmakende bacteriën zouden de plaats kunnen innemen van de omgekomen huidflora. Hierdoor kunnen ze jou juist ziek maken. Het kan zelfs een trigger zijn voor huidaandoeningen als eczeem en acne.

Kortom
Ondanks dat we bij het woord bacterie vaak aan ziektes denken, zijn er dus ook bacteriën die ons helpen. Voor verreweg de meeste soorten hoef je echt niet bang te zijn en sommigen zijn heel belangrijk voor ons. Wees dus zuinig op je huidflora en was je zelf niet met te agressieve reinigingsmiddelen en sla niet door in hygiëne.

Klik op onderstaande link om de aflevering te bekijken:

http://www.kro-ncrv.nl/katjasbodyscan/seizoenen/seizoen-2016/30-145169-31-03-2016

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb jij last van rode bultjes na de zon? Misschien heb je last van een zonneallergie?

We gaan weer de eerste zomerse dagen tegemoet, heerlijk, die eerste zonnestralen op je huid! Maar als je na een paar dagen …

voeding en de (acne) huid

Bekend is dat diverse factoren acne kunnen verergeren zoals hormonale processen, erfelijke eigenschappen, een verlaagd immuunsysteem …

Alles wat je moet weten over de eczeem gevoelige huid

Wat is eczeem? Eczeem is een ontsteking van de huid die door factoren binnen of buiten het lichaam kunnen worden getriggerd. …