Home » Nieuws » Wat doe ik precies als huidtherapeut?

Wat doe ik precies als huidtherapeut?

Waarschijnlijk weet je prima wat een schoonheidsspecialist doet. Of een fysiotherapeut. Maar waarom zou je naar een huidtherapeut gaan?

Huidtherapie is een paramedisch beroep. En als huidtherapeut werk je met patiënten met huidproblemen of huidbeschadigingen. Denk hierbij aan gesprongen vaatjes, overbeharing, pigmentvlekken, acne, hinderlijke steelwratjes, littekens en bijzondere wonden. Maar denk ook aan het behandelen van vochtophopingen (na ziektes zoals borstkanker) en het aanmeten van steunkousen. Een huidtherapeut behandelt dus de zieke en/of beschadigde huid.

De opleiding huidtherapeut is een 4 jarige HBO opleiding. Als “bachelor of health” paramedicus sta je geregistreerd in het kwaliteitsregister. Je moet jaarlijks punten halen om “bevoegd en bekwaam” te blijven.

De eerste generatie huidtherapeuten ontstond zo rond de jaren ’80 en dichtte hiermee de kloof tussen het schoonheidsspecialisme en dermatologie. Huidtherapie wordt daarom wel eens omschreven als ‘’een echte aanvulling op de dermatologie’’.

Als huidtherapeut…

Start ik altijd met een gesprek met de patiënt. Zo kan de patiënt zelf over de klacht vertellen, zowel lichamelijk als psychisch. Daarna volgt een onderzoek. Wanneer de resultaten hiervan binnen zijn wordt overlegd over de mogelijkheden voor behandeling. Ook geef ik advies om herhaling te voorkomen of over hoe je de huid het beste kunt behandelen.

De behandelingen variëren qua methoden en duur al naar gelang het huidprobleem. Van chemische peelings, lasertherapie tot lymfedrainage. Ze zijn er altijd op gericht de patiënt zo snel mogelijk weer normaal te laten functioneren. Een huidtherapeut kan dus veel betekenen op het gebied van de huid. Wil je graag weten of ik iets voor jou kan betekenen, neem dan contact op met Huidplus (tel. 0413-377085 of info@huidplus.nl).

profielfoto inge

Heb jij last van rode bultjes na de zon? Misschien heb je last van een zonneallergie?

We gaan weer de eerste zomerse dagen tegemoet, heerlijk, die eerste zonnestralen op je huid! Maar als je na een paar dagen …

voeding en de (acne) huid

Bekend is dat diverse factoren acne kunnen verergeren zoals hormonale processen, erfelijke eigenschappen, een verlaagd immuunsysteem …

Alles wat je moet weten over de eczeem gevoelige huid

Wat is eczeem? Eczeem is een ontsteking van de huid die door factoren binnen of buiten het lichaam kunnen worden getriggerd. …